Vraag offerte aan
Wat is relay attack en hoe voorkom ik het?

Wat is relay attack en hoe voorkom ik het?

Relay attack is een populaire inbraak- en diefstalmethode bij autodieven. Doelwit van relay attack zijn auto’s die te openen, en soms te starten, zijn zonder de sleutel daadwerkelijk te gebruiken. Oftewel auto’s die voorzien zijn van keyless entry. In dit blog leggen we uit hoe relay attack werkt en belangrijker nog, hoe het te voorkomen is.

Hoe werkt relay attack?

Bij relay attack, ook wel keyless entry diefstal genoemd, breken autodieven in in een auto zonder enige inbraaksporen achter te laten. Ze gebruiken namelijk het signaal van de autosleutel om de auto open te maken, zonder dat ze de sleutel daadwerkelijk in handen hebben. Kort samengevat ziet dat er zo uit:

  1. De ene dief staat bijvoorbeeld bij de deur van het huis, om zo het signaal van de sleutel die binnen ligt op te vangen.
  2. Door gebruik van speciale apparatuur wordt het signaal verlengd en doorgestuurd naar de ontvanger van een tweede dief, die bij de auto staat.
  3. Dief twee gebruikt zijn ontvanger om de auto te openen.

Dit alles duurt slechts enkele seconden en de dieven hebben vrij spel om de auto leeg te roven of er zelfs in weg te rijden.

Relay attack voorkomen

Kun je relay attack voorkomen? Ja, er zijn zeker maatregelen mogelijk die keyless entry diefstal voorkomen. Hiervoor dient de keyless entry sleutel te worden voorzien van een eenvoudige beveiligingsoplossing: de KE01 Keyless Protector. Deze protector zorgt ervoor dat de keyless entry sleutel automatisch wordt uitgeschakeld zodra deze niet in gebruik is.

Keyless entry uitschakelen

Keyless entry uitschakelen is redelijk eenvoudig. De Keyless Protector van Fleetprotect werkt als een clip om de batterij van de sleutel. Zodra de sleutel stilligt, verbreekt de clip de verbinding tussen de batterij en de sleutel. Op deze manier is het niet meer mogelijk om het signaal van de sleutel op te vangen en om de auto op afstand open te maken. Relay attack voorkomen is dus niet lastig, maar wel erg belangrijk.

Welke auto’s lopen het meeste risico op relay attack?

Harde cijfers zijn er niet, maar volgens een artikel van Kiwa wordt vermoed dat bij meer dan de helft van de gevallen van autodiefstal, de keyless entry wordt misbruikt. Heeft u een Toyota Auris, Toyota RAV4 of Toyota C-HR? Wees dan extra voorzichtig, deze voertuigen zijn namelijk erg populair onder het dievengilde. Op deze lijst van meest gestolen merken ziet u wat het diefstalrisico is van de meest populaire auto’s.

Voorkom relay attack met de Keyless Protector

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Relay attack voorkomen kan eenvoudig met de Keyless Protector. Beveilig de sleutel en maak het dieven niet te makkelijk. Lees meer over de Keyless Protector of vraag direct een offerte aan.